× DİKKAT! Yazılarımız "sürprizbozan(spoiler)" içermektedir. Lütfen bunu göz önünde bulundurarak sitemizde dolaşınız.

14 Kasım 2017 Salı

The Walking Dead 8.Sezon 4.Bölüm İncelemesi

Üşüyoruz Shiva reyiz...


Ezekiel

8.sezonda tamamen aksiyon üzerine kurulu bir senaryoyla karşımıza çıkan TWD’nin, bu bölümde biraz daha duygusal yöne ağırlık verdiğini söyleyebiliriz. Özellikle ilk üç bölümdeki salt aksiyonun aksine, 4. bölümde korku ve gerilim unsurları da ön plana çıkıyor. Dikkat çeken bir diğer detay: Önceki bölümlerde birçok topluluğa yer verilirken, bu bölümde sadece Kingdom topluluğu üzerinden bölüm ilerliyor. Hatta Carol ve Ezekiel karakterleri temel alınarak senaryonun işlendiğini söylersek yanılmış olmayız.  

Carol

Uzun süredir aktif bir rolü olmayan Carol’ı, bu bölümde savaşır halde görüyoruz. Cesur karakterimiz, akıllıca ve mantıklı çözümler üreterek Saviors’ları alt etmeye çalışıyor. Ancak kendisinin yer aldığı çatışma sahneleri, maalesef ki pek gerçekçi ve etkileyici durmuyor. Eleştirmekten, yermekten dilimizde tüy bitti ama değinmesek olmaz: İlk üç bölümde yer alan aksiyon sahnelerindeki kalitesizlik, bu bölümde de göze batmaya devam ediyor.

Rick Grimes, araç kovalama

Misal Rick ile Daryl’nin araç kovalama sahnesi… Daryl’nin silah yağmuruna tutulduktan sonra motorundan düşüp tekrardan aniden ortaya çıkması pek gerçekçi durmuyor. Üstelik Rick ile araçtaki Saviors arasında geçen mücadele de bir gerilime sebep olmuyor. Aracın yanına yanaşan Rick, kolayca diğer araca atlayıp Saviors’ı etkisiz hale getirebiliyor. Aslında üzerinde biraz düşünülse ve emek verilse, “araç kovalama sahnesi” gayet güzel bir gerilim yaratabilirdi. Fakat üzerinde çok durulmayıp kısa tutulması, sahneyi etkisiz kılıyor.

Ezekiel, Kingdom

Bölümün duygusal tarafı, Ezekiel karakteri üzerinden ilerliyor. Ezekiel karakterinin iç dünyasına inilerek, hayvanat bahçesi çalışanından krallığa yükseliş süreci ele alınıyor. Bölümün başında, Ezekiel in kendi halkına moral aşılarcasına yapmış olduğu konuşmayı dinlerken; bölümün sonunda kendisiyle beraber sadece Carol’ın ve Jerry’nin hayatta kalabildiğine şahit oluyoruz. Bölümün açılış ve kapanış sahnesindeki bu ilişki, etkileyici ve duygusal bir hava oluşturuyor.

Elbette bu etkileyici ve duygusal havanın oluşmasını sağlayan temel etmen, hiç şüphesiz ki Khary Payton’ın oyunculuğu… “Ezekiel” karakterinin duygularını, mimiklerini ve düşüncelerini harika yansıtıyor. Ancak kendisine biçilen rolü gereği sürekli “klişe diyaloglar” sarf etmesi, “Ezekiel” karakterini bazen hayalperest ve sıkıcı bir karaktere büründürebiliyor.


Ezekiel

Kopmuş uzuvlar… Etrafa saçılmış bağırsaklar… Ölü yüzler ve bedenler… 50 kalibreli makineli tüfeğin saldırısı sonucu “Kingdom” topluluğuna ait askerlerin neredeyse tamamının öldürülmesi… Ve bu saldırıdan geriye kalan manzara, 8.sezonun belki de en vurucu sahnelerinden birini oluşturmakta. Kelimenin tam anlamıyla vahşetin resmedilişi… The Walking Dead dizisinden beklediğimiz de bu. Sadece aksiyon üzerinden ilerlemektense, biraz vahşet biraz gerilim ve biraz da korku öğelerini işin içine katmak… Nitekim gerisi zaten kendiliğinden geliyor. Söz gelimi “Ezekiel”in sakat bir şekilde aylaklardan kaçmaya çalıştığı sahne, gerilim açısından doyurucu bir sahneydi.

Shiva, ölüm,zombiler

Shiva karakterinin animasyonu için hatırı sayılır miktarda harcamaya gidildiğini biliyoruz. Böylesine etkileyici bir hayvanın diziye katılacağını duyduğumuz ilk zamanlarda, ne kadar heyecanlandığımızı bir hatırlayın. Pek çok kişi, zombileri yahut kötü adamları parçalarken Shiva’yı görmek istiyordu. Ne var ki 7.sezon ve 8.sezon boyunca sadece birkaç kere ortaya çıkan Shiva’nın, toplu bir kıyım yarattığına hiç şahit olamadık. Küçük bir zombi topluluğu tarafından yem olması da cabası… 

Ölüm listemiz yazımızda da değindiğimiz üzere sebep olduğu mali yükten ötürü Shiva’ya veda edilmesi pek şaşırtıcı değildi. Ancak vahşi yönünü gösteremeden diziye veda etmesi de üzücü oldu diyebiliriz.

Bu bölümle birlikte TWD, eski çizgisine biraz da olsa dönme eğilimi gösterdi. Umarız daha iyi bölümlerle tekrardan karşımıza çıkar.

Yazar Tavsiyesi: Hayrettin Begeç tarafından kurulan; “Begeç World” youtube kanalında, sıcak ve samimi bir anlatım eşliğinde The Walking Dead 8.Sezon 4.Bölüm hakkında  bilgi edinebilir,  kanala buradan ulaşabilirsiniz.

Begeç World
Share: